2015.11.30. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar Vakok és gyengénlátók verziója
Keresés

Hírlevél feliratkozás


A község bemutatása

Felsőjánosfa Vas megye szélén fekszik, Őrség és a Nemzeti Park kapuja. Lakóinak száma: kb. 220 fő. Örvendetes dolog, hogy megállt az elvándorlás és fiatalodik a lakosság. Közel található a Borostyán valamint a Vadása-tó.

Közlekedés szempontjából jól megközelíthető, közúton és vasúton egyaránt. Viszonylag közel fekszik Szlovéniához és Ausztriához is. Évek óta működik a Faluszépítő és Kulturális Egyesület. Mivel a faluban nincs óvoda és iskola, fő feladatának terkinti az ifjúság összetartását, kulturális programok szervezését, hagyományteremtést és a faluszépítést. Több éve már részt veszünk a Virágos Magyarországért mozgalomban. Évről évre próbáljuk valami újdonsággal szépíteni falunkat. Mivel településünk része a Nemzeti Parknak, ezért még inkább törekszünk a természetes anyagok használatára (faládák, álló favirágtartók). A falunk közterületeit fahidakkal, padokkal tettük vonzóbbá, kényelmesebbé lakóink és az ide látogató turisták számára. Játszóterünk szintén igényesen kialakított. Sok szép fajáték valamint rendezett zöldterület nyújt lehetőséget pihenésre, játékra valamint nagyobb szabadtéri rendezvények magtartására a falu gyerekei és az áthaladó turisták részére, akik élnek is ezzel a lehetőséggel. Több kialakított, parkosított területtel is rendelkezünk: Újszülöttek parkja, Milleniumi Emlékpark, Patakparki pihenő, Parasztudvar. Sok szép virágágyás díszíti falunkat. Ezek közül a legújabb az Őrséget és a benne található 22 települést ábrázoló térkép, amely egy tájékozódási lehetőség az Őrségbe látogatók számára, akik a virágágyás előtt fényképeszkedve megőrzik falunk szépségét emlékezetükben. Zalalövő felől érkezőket Felsőjánosfa virágokból kirakott neve fogadja. Ahhoz, hogy falunk ilyen szép lett sok áldozatos kézre és összefogásra volt szükség.

Községünk, Felsőjánosfa az Őrségben, Vas megye szélén fekszik. Zala megyével határos. Földrajzi fekvése kedvező. Közel a Vadása- és Borostyán tó. Itt halad keresztül a Szlovéniába vezető közút. Falunkban is van megállóhelye az új szlovén-magyar vasútnak. A szeres településjelleg miatt viszonylag nagy területen fekszik. Egy patak szeli ketté, ami a falu határában a Zalába torkollik. Belterülete 82,53 ha. Alapítására vonatkozóan biztos adat nincsen, a régi lakóhely és a középkorban emlegetett nemesi község. Földbirtokosa nem volt. Első okleveles említése 1402-ből származik. Neve egy János nevű lakosra utal. A középkorban XV. században a falu határában a Kerekboldogasszonyfalva és egy kerek templom volt, amit a törökök leromboltak. Vélhető helyét ma előnevek őrzik (Boldogasszonyfája és Paplak). Nemes-Népi Zakál György 1818-ban írott Őrségnek leírása című könyvében Jánosfa elnevezéssel említi a községet mely ekkor már a vármegyébe esett. A község első pecsétje a XIX. századból ismert falu 1907-től viseli a Felsőjánosfa nevet. Az I. világháború 6, a II. világháború 10 áldozatot követelt. A faluban 1978-ig működött alsó tagozatos iskola. Termelőszövetkezet nem, de szakszövetkezet volt a településen.

Az Őrségi Nemzeti Park része. A falu középülete kultúrház. Itt működik polgármesteri hivatal, körjegyzőséghez tartozunk, az orvosi rendelő az ifjúsági klub, az 1998-ban újjáalakított könyvtár és az 1990-ben alapított Faluszépítő és kulturális Egyesület. Kiépült az ivóvíz, a szennyvízcsatorna, a telefon és a gázvezeték hálózata. 2002-ben bővült és korszerűsödött a közvilágítás. Minden út újonnan aszfaltozott. A hulladékszállítást a Müllex Kft végzi. Örömteli dolog, hogy megállt az elvándorlás. Kevés a munkanélküli. Munkalehetőség helyben: épületfa-fűrészelő üzem, építőipari vállalkozás, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató üzem. Közel a Borostyán- és Vadása-tó is, ezért a falusi turizmus még sok lehetőséget rejt magában. Látnivalók: Újszülöttek parkja, Milleniumi Emlékpark, falusi udvar régi gazdasági eszközökkel, hősi emlékmű, patakparki pihenő, szabadidőpark. Várjuk a vendéglátással, turizmussal foglalkozó befektetőket!

Régebbi híreink
Eseménynaptár
2015 november
H K SZE CS P SZO V
impresszum | jogi nyilatkozat